Emotioneel
eetgedrag

Eet je om een beter gevoel te krijgen of nare gevoelens te onderdrukken? Emotioneel eetgedrag is vaak een onbewust proces waar veel mensen last van hebben.

Bij emotioneel eten eet je meestal niet omdat je honger hebt, maar vaak om:

  • iets te verdringen: zoals eenzaamheid, angst of verdriet
  • iets te vieren/belonen: ik heb wel een stuk chocola verdiend na een drukke werkdag!

Maar ook bij minder duidelijk emoties kan emotioneel eetgedrag voorkomen zoals zoals onrust, verveling, overprikkeling en vermoeidheid

Bij emotioneel eten is het vaak lastig om controle te houden en eet je vaak te veel. Het zorgt tijdelijk voor een goed gevoel, maar dat gevoel maakt meestal snel plaats voor schuldgevoel. Als dat vaker gebeurt, raak je eraan gewend. Je gaat dan gevoelens van bijvoorbeeld verdriet koppelen aan eten. De kans is groot dat je te zwaar wordt en zo in de bekende vicieuze cirkel terecht komt.

Het is lastig om hier uit te komen maar samen gaan we kijken hoe je het lijnen los kan laten en weer kan vertrouwen op normaal eten.

We gaan op onderzoek uit aan welke emoties jij het emotioneel eten hebt gekoppeld. Door anders met deze emoties om te gaan, wordt er geprobeerd definitief af te rekenen met emotioneel eten en ben jij weer de baas!

Wanneer je blokkades tegenkomt bij het toelaten van en handelen naar de emoties kan naar wens samenwerking met een psycholoog worden gezocht.