Depressie en
psychofarmaca

Uit onderzoek blijkt dat voeding een rol kan spelen bij het ontstaan en onderhouden van een depressie. Tevens kan voor mensen met obesitas gewichtsverlies ook helpen om depressieve symptomen te verminderen. Het eten volgens een gezond voedingspatroon, in overeenstemming met de Nederlandse voedingsrichtlijnen, kan symptomen van depressie bij de algemene bevolking verminderen (groenten, fruit en vis zijn hierbij belangrijk). 

Is eten het laatste waar je aan denkt in zware tijden? Stap voor stap kunnen we samen haalbare doelen maken. Leefstijl, denk ook aan voldoende slaap en beweging zijn ook belangrijke onderdelen in de preventie en behandeling van depressie. Gebruik van psychofarmaca zoals anti-depressiva/anti-psychotica kunnen van invloed zijn op eetlust en/of stofwisseling. Ook kan er een groter risico zijn op diabetes en hart- en vaatziekten en is controle daarop belangrijk.

Wij denken graag mee hoe je om kan gaan met deze veranderde eetlust om zo min mogelijk extra kilo’s te ontwikkelen of juist voldoende te blijven eten. Bij het gebruik van lithium en MAO -remmers gelden specifieke richtlijnen waarover wij ook kunnen adviseren.